neděle 22. května 2011

Může dostat pes humanní léky?


"Máme pětiletou kavalírku. Bývá často zahleněná a máme pocit, že ji bolí v krku. Zkoušeli jsme různé sirupy, ale bez většího efektu.

Neexistují nějaké pastilky? Nebo není možné použít některý lidský lék, třeba stopangin? Fenka je hodná, nechala by si sprej vstříknout," ptala se čtenářka MF Dnes v rubrice Proti srsti.


Zdroj: Když se nastydne váš pes, nezkoušejte na něm svoje oblíbené léky

Určitě není rozumné "střílet naslepo". Lepší je zjistit skutečnou příčinu, proč u vaší fenky plemene kavalír King Charles španěl k zahlenění dochází.

"Ona to nemusí být nemoc odpovídající lidskému bolení v krku. Podobné potíže může vyvolat například anatomický problém typu delšího měkkého patra nebo odchylky ve stavbě dýchacích cest, může to souviset s oběhovým systémem psa, roli může hrát třeba i nadváha. Neuděláte chybu, když se poradíte s veterinářem," říká Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie.

"Obecně platí, že různé pastilky, které mají výborný efekt u lidí, u psů funkční nejsou. Pes nebude pastilku cucat, on ji s největší pravděpodobností spolkne a očekávaný účinek se pak nemůže dostavit," vysvětluje Tichá jako zkušená pejskařka.

Bez předchozí domluvy s veterinářem není vhodné používat ani různé spreje. Hrozí nebezpečí, že vyvolají opačný efekt, než si přejete. "Přece jen, lidské léky jsou postaveny tak, aby pomohly lidem. V případě zvířat je třeba, aby jejich použití a způsob dávkování určil ten, kdo ví, co si může dovolit a čemu se má vyhnout," konstatuje Tichá.

Pokud mohu doporučit jeden přípravek pro psy a kočky na posílení imunity, pak je to Plerasan. Jeho účinky jsou klinicky ověřené. Kromě toho, že posiluje imunitu, výrazně urychluje hojení ran a snižuje nebezpečí infekce po operacích. Plerasan V má podpůrný účinek při léčbě onkologických onemocnění.

Související články:

Epilepsie u psů a koček. Jak poznat kdy je potřeba přivolat veterináře  
Některá plemena mají predispozice k nádorům mléčné žlázy, zjistili čeští vědci
Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...
Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání
Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?
Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy
Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky
Zápach z tlamy u psa a kočky

Žádné komentáře:

Okomentovat