středa 3. října 2012

Jak a čím krmit štěně Bordeauxské dogy

Jak a čím krmit štěně Bordeauxské dogy? Bordeauxská doga patří mezi velká plemena náročná na kvantitu, ale obzvláště na kvalitu krmení. Pro zdravý vývoj štěňat velkých a obřích plemen je obzváště velmi důležité zvolit kvalitní krmení se správným poměrem všech pro psa vhodně využitelných živin, včetně minerálů a vitamínů.

Jelikož je toto plemeno predisponováno k torzi žaludku je vhodné zvolit krmivo bez obilovin. Nejlepší prevencí kvalitní strava spojená s nízkou, avšak vysoce výživnou krmnou dávkou a dodržování dvouhodinového klidu po nakrmení. V současné době máte již možnost koupit kvalitní granulované krmivo, které neobsahuje obiloviny a v žaludku psovi po napití nenabobtná, což je součástí prevence proti torzi. V prvním roce života jsou vhodné častější krátké procházky, díky nimž se správně rozvine svalstvo a zároveň nebude docházet k nadměrnému zatěžování kloubního aparátu.

Štěně bordeauxské dogy má vysoké nároky na výživu a zátěž během růstu, odlišnou od ostatních méně vzrostlých plemen. Pokud nejsou tato specifika respektována, zvyšuje se výrazně riziko ortopedických problémů během růstu.

Nejčastějšími onemocněními rostoucí kostry končetin jsou dysplazie kyčelního a loketního kloubu, osteochondróza chrupavek, nesouměrný růst kostí předloktí, sekundární nutriční hyperparatyreóza a panostitida.

Bordeauxská doga, jako většina molossoidních plemen také velmi částo trpí na „nadýmání“, které může vést až k torzi (přetočení) žaludku a jeho následnému zaškrcení. Tento zdravotní problém je často i příčinou úmrtí jinak naprosto zdravých a poměrně mladých jedinců.

Platinum - doporučené krmivo bez obilovin. Předchází vzniku torze žaludku, minimalizuje problémy s nadýmáním. Obsahuje vysoký podíl masa.

Krmte kvalitními granulemi, které jsou určené štěňatům velkých plemen

Důkladný výběr granulí nepodceňujte. Nedostatek nebo nerovnováha živin a minerálních látek může vést k nesprávnému nebo nedostatečnému vývoji. Ohroženy jsou kromě kostí i zuby (poruchy utváření skloviny).

Kvalitní granule pro štěňata velkých plemen:

- zajistí rovnoměrný vývoj
- pokryjí požadavky organismu na živiny, vitaminy a minerály (zejména vápník a fosfor)
- jsou energeticky redukované

Dodržujte denní dávkování

Tělesný vývoj bordeauxské dogy probíhá poměrně rovnoměrně, ačkoliv v některých měsících dochází k výkyvům a růstovým skokům.

Kolem 3. měsíce nastává období překotného růstu. Dodržujte doporučenou krmnou dávku, nekrmte ad libidum (dle libosti), krmte granulemi určenými pro štěňata velkých plemen.

Pozor! Nadměrný přísun energie způsobuje příliš velkou rychlost růstu v poměru ke správnému vývoji kostry. Pes se může dostat do vážných růstových potíží a vývoj měkkých tkání může předběhnout vývoj kosterní soustavy. Kosti, přestože mají dostatek všech stavebních látek, nestačí tvořit pevnou kostní tkáň, což se projeví deformitou a bolestivostí končetin.

Nadměrná hmotnost štěněte vede v období kolem 5. - 6. měsíce věku k velké zátěži pohybového aparátu - kostí, vazů a šlach. Důsledkem toho mohou být prošláplé packy (tzv. medvědí tlapy), kulhání, vývoj dysplazie kyčelního kloubu (na potomky se přenášejí predispozice k tomuto onemocnění, to znamená, že štěně se nerodí s postižením kloubů, ale že toto onemocnění se postupně vyvíjí během života) a postojové abnormality.


Rozdělte denní dávku

- Do 4 (5) měsíců věku podáváme štěňatům velkých (obřích) plemen 5-3 dávky denně,
- od 4 (5) měsícíců 2-3 dávky denně
- od 15 (16) měsíců věku již jen 1-2 denní krmné dávky.

Z hlediska prevence torze žaludku (přetočení žaludku), ke které má bordeauxská doga predispozice, je lepší krmit psa dvakrát denně, např. ráno 1/3 denní krmené dávky a večer pak zbylé 2/3.


Nepřidávejte ke granulím žádné další minerály (vápník, fosfor)

Mnoho chovatelů se domnívá, že štěňatům velkých plemen je potřeba přidávat krmné doplňky s velkým obsahem vápníku. Mladý pes krmený správnými granulemi má vápníku dostatek. Pozor, vápník podávaný navíc může spíš uškodit. Pokud jej štěně dostává příliš mnoho, hrozí mu osteochondróza.

Další možností je krmit psa klasicky – doma připraveným krmením nebo syrovou stravou (barfování).  Ovšem připravit vyváženou krmnou dávku není úplně jednoduché a vyžaduje to znalosti o potřebě jednotlivých živiny, vitamínů a minerálů a jejich obsahu v  potravinách. Jde především o to umět krmné dávky optimálně vybalancovat.

Kdo svému psovi připravuje krmení sám, měl by dbát na přiměřený přísun vápníku, přičemž nezáleží na mikrogramy přesném denním dávkování, důležitější je spíš potřebné množství během delšího období (týden). Při krmení převážně masem může dojít k výraznému nepoměru mezi fosforem a vápníkem v krmné dávce, neboť maso obsahuje značné množství fosforu a jen velmi málo vápníku. V těchto případech je tedy opravdu nutné vápník dodávat. Pozor si dávejte i na přípravky, které obsahují také vitamín D, aby nedošlo k jeho předávkování (denní dávka pro štěně je 22 I.E. na kg hmotnosti). V případě, že krmíte kvalitním kompletním krmivem obsahuje vše potřebné, a proto jakýkoli přídavek vitamínu D nebo vápníku může být zdrojem zdravotních problémů.

Kombinovat granule a maso se nedoporučuje.


Podávejte preventivně kloubní výživu

Preventivní podávání kloubní výživy štěňatům velkých a obřích plemen je důležité pro správný vývoj kloubních chrupavek., kdy se klouby musí vyrovnávat s větší zátěží. Během růstu štěněte se můžeme setkat s řadou problémů (zánět dlouhých kostí, dysplazie kyčelních kloubů, genum valgum projevující se X postojem atd.), abychom těmto problémům alespoň částečně předešli, doporučuje se podávat kloubní výživu po celé období vývoje štěněte.

Zde naleznete více informací o konkrétních produktech podporující zdravý vývoj kloubů a chrupavek u štěňat a mladých rostoucích jedinců:
Kloubní výživa pro štěňata

Závěrem

Jak krmit štěně bordeauxské dogy? Základem je krmit kvalitními granulemi, dodržovat denní dávkování a nepřekrmovat, rozdělit denní dávku do několika dle věku štěněte, nepřidávat ke granulím žádné další minerály a podávat preventivně chondroprotektiva.

Související články:

Zánět kůže u psů - Příčiny, léčba, prevence, doporučení 
 First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?
Dysplazie kyčelních koloubů u psů - Prevence
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?

Žádné komentáře:

Okomentovat