čtvrtek 11. března 2010

Trápí vás artróza kolene, kyčle, páteře nebo jiných kloubů?


Artróza je proces chronického úbytku nebo odbourávání kloubních chrupavek a jejich zkostnatění. Nejčastěji jsou postiženy kolenní klouby - artróza kolene, kyčelní klouby - artróza kyčle, páteře a bederních obratlů.

Chronicky znamená, že zůstává trvale a nemůže být léčitelná, ale přesto může být ošetřována, postup artrózy zpomalit nebo zastavit dodáním účinné kloubní výživy.

Artróza kolene, kyčle, páteře - je projevem opotřebení kloubů.
Nejprve je postižena pouze kloubní chrupavka. Postupně i kloubní maz a vnitřní plášť kloubu, pouzdro obklopující kloub, vazy a svalstvo.

Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?


1. Funkce kloubů

Klouby jsou spojovacími články mezi kostmi a umožňují tak tělesný pohyb. Z vnějšku jsou klouby obklopeny pevným pouzdrem z vaziva, tzv. kloubním pouzdrem. Pomocí vazů a šlach jsou klouby integrovány do pohybového systému.

2. Funkce kloubní chrupavky

Uvnitř kloubů se nacházejí hlavice kostí potažené něco mezi tři až pěti mm silnou elastickou vrstvou kloubní chrupavky. Kloubní chrupavka slouží jako ochraňující vycpávka pro kosti ležící mezí ní - kloubní chrupavka vyrovnává tvrdé spoje a nenadálé pohyby. Zdravá kloubní chrupavka rozděluje zatížení na plochy kloubů, tlumí a pruží.

3. Funkce kloubního maziva

Kloubní mazivo je čirá bezbarvá vazká tekutina tvořená z částí krve a z největší části z kyseliny hyaluronové, která je více než jen “mazivo kloubů”. Tato jí poskytuje vysokou viskozitu a zlepšuje tak schopnost klouzavosti.

Při artróze dochází nejprve k poškození kloubní chrupavky a následnému uvolnění chemických látek, které toto poškození dále prohlubují. V chrupavce postupně vznikají trhliny, chrupavka se ztenčuje a ztrácí se z ní voda, čímž se zhoršuje její pružnost.

Jelikož je artróza kolene, artróza kyčle a jiné spojené se silnými až nesnesitelnými bolestmi, postižená osoba se snaží pohybovat co nejméně. Tím se však sníží produkce kloubního maziva, kloub tuhne a člověk se stává méně a méně pohyblivým.

Kloubní výživa s obsahem kyseliny hyaluronové pomáhá zastavit nebo zpomalit postupující artrózu ať už kolene, kyčle nebo jiných postižených kloubů a tím zvýšit kvalitu života a samostatnost zejména u starších osob.

Články:

Hyalutidin - Je opravdu lepší než jiná kloubní výživa?

Související články:

Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?
Bolesti kloubů u psa - Artróza, Artritida
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa?
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Kloubní problémy u psa. Proč je prevence důležitá a kterou kloubní výživu vybrat 
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo 
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?

Žádné komentáře:

Okomentovat