sobota 28. srpna 2010

Močové kameny u psa a kočky - Sanicell pomáhá zabránit vzniku močových kamenů


Močové kameny u psů bývají poměrně častým onemocněním. Během močení psi vykazují bolestivé reakce, celkové množství moči při častém močení je snížené.

1. Jak může chovatel toto onemocnění rozpoznat?

- zvíře močí často a v malém množství, nebo se nemůže vymočit
- neustále se olizuje v okolí genitálií
- po močení zůstává delší dobu ve stejné pozici
- snaží se močit, i když to nejde, nebo dává najevo bolest při močení
- růžové zbarvení moči (přítomnost krve)
- u koček občasné močení mimo záchůdek
- snížení chuti k jídlu
- změny chování


2. Jak močové kameny vznikají?

Moč postižených psů nebo koček je přesycená minerály. V důsledku změny kyselosti moči (pH) dojde ke krystalizaci těchto látek a zároveň k jejich nedostačenému rozpouštění. Velmi často dochází ke změně acidity moči kvůli infekci močových cest. Tvorba některých druhů kamínků může tedy být přímo výsledkem zánětu. Naopak větší kamínky (nebo jednotlivý kámen) mohou vyvolat značné záněty v močovém měchýři mechanickým drážděním sliznice.

3. Jsou některá plemena k tvorbě močových kamenů náchylnější?

Některé druhy kamenů se tvoří zvláště u určitých plemen psů. Plemena, u kterých se vyskytují specifické močové kamínky, jsou například dalmatini nebo jezevčíci.

4. Co zvyšuje pravděpodobnost vzniků močových kamenů?

Jiná onemocnění, výživa psa nebo jeho vrozená dispozice.

5. Písek v močovém měchýři

Písek bývá částečně vylučován při močení. Močení je často značně bolestivé. Větší kamínky, které jsou vtlačeny do močové trubice a vzpříčí se uvnitř, vyvolávají nejzávažnější symptomy: pacient není schopen se řádně vymočit, v odkapávající moči nacházíme krev.

V pokročilém stádiu obstrukce močových cest může být stav pacienta už velmi vážný, jelikož v následku hromadění moči v ucpaném močovém měchýři dochází ke vstřebávání toxických látek z moči do krve - takzvané uremii.

6. Lze zabránit dalšímu vzniku močových kamenů u psa?

Močové kameny odtraní veterinář chirurgicky. Chirurgií ovšem terapie nekončí.

Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala a bez striktní speciální diety, nelze očekávat úspěšnou léčbu. Klinické diety hrají, jak při prevenci onemocnění u disponovaných jedinců, tak při pooperační terapii významnou roli.

Složením potravy jsme schopni ovlivnit poměr minerálů v moči a její pH. Tím zabráníme dalšímu vzniku většiny typů kamenů. Předpokladem je ovšem přesná diagnóza složení urolitu, kterou provede specializovaná laboratoř.

Hills Canine C/D je speciální klinická dieta, která pozitivně ovlivňuje zdravotní stav u psů s močovými kameny a diagnózou struvitové urolitiázy (prevence výskytu a rekurence) a to tak, že snižuje koncentraci struvitových složek v moči, znesnadňuje tvorbu a shlukování struvitových krystalů, redukuje oxidativní poškození buněk a tím pomáhá bojovat proti urolitiáze.

Trovet ASD pes

Hills Feline C/D

Trovet ASD kočka


7. Existuje nějaký doplněk, který pomáhá zábránit tvorbě močových kamenů?

Sanicell je prokazatelným účinným prostředkem potlačujícím proces rozvinutí zánětů. Mezi specifické účinky Sanicellu, patří jeho schopnost vyvazovat z prostředí organismu nadbytečné minerály. Tímto způsobem pomáhá zabránit tvorbě močových kamenů.


Související články:

Klinické diety - krmivo jako lék
Sanicell - Jak zabránit dalšímu vzniku močových kamenů u psa a kočky?
Sanicell - Rakovina tlustého sřeva a mléčné žlázy, močové kameny u psa
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy

Žádné komentáře:

Okomentovat