čtvrtek 7. října 2010

Alavis 5 - kloubní výživa pro psy


Alavis 5 je kloubní výživa pro psy, která se od ostatních produktů na podporu pohybového aparátu od této známé kanadské firmy liší tím, že obsahuje kromě tradičních chondroprotektivních (chránících klouby)látek jako je MSM, chondroitin sulfát a glukosamin sulfát a kolagen, nově také kyselinu hyaluronovou.

Kyselina hyaluronová je hlavní součástí kloubní synoviální tekutiny. Zajišťuje měkkost, pružnost a vazkost chrupavek.

Komu je kloubní výživa Alavis 5 určena?

Často se zabýváme myšlenkou, zda máme či nemáme u našeho psa přidávat kloubní výživu. Odpověď není jednoznačná, záleží na více faktorech:

- Jednak na plemeni (jednotlivá plemena mají určité predispozice k daným onemocněním),

- jednak na rodičích štěněte (dědičná onemocnění a přenos predispozic k onemocněním na své potomky).

1. Velká a obří plemena psů

Podávání kloubní výživy má význam pro správný vývoj kloubních chrupavek zejména u štěňat velkých plemen, kdy zátěž kloubů je značná.


U štěňat psů velkých a obřích plemen se během růstu setkáváme se zánětem dlouhých kostí. Toto onemocnění se projevuje kulháním, které se přesunuje z jedné končetiny na druhou, a může takto postupovat na všechny končetiny. Při tomto onemocnění jsou na pohmat bolestivé dlouhé kosti a toto onemocnění se léčí pomocí protizánětlivých látek a hlavně klidem, což je u štěňat velmi obtížné, neboť omezit pohyb štěněti, které právě objevuje spoustu zajímavých věcí, je velmi složité.

U štěňat velkých plemen se rovněž setkáváme s velmi známým onemocněním dysplazie kyčelních kloubů. U tohoto onemocnění se na potomky přenášejí predispozice k tomuto onemocnění, to znamená, že štěně se nerodí s postižením kloubů, ale že toto onemocnění se postupně vyvíjí během života štěněte.

Vzhledem k této skutečnosti se doporučuje u těchto plemen podávat kloubní výživu pro správný vývoj kloubních tkání po celé období vývoje štěněte.

Další vývojové onemocnění, se kterým se setkáváme u velkých plemen, je genum valgum. Toto onemocnění se projevuje tzv. "X postojem" pánevních končetin a dochází u něho k deformaci stehenní a holenní kosti. Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme u irského vlkodava, mastifa, dogy, bernardýna apod. Genum valgum se začíná projevovat okolo 5.měsíce a postupně se vyvíjí do 14.měsíce věku psa. Klinicky na štěněti zaznamenáme ztíženou chůzi s přenesením váhy na hrudní končetiny. Často se současně vyskytuje atrofie svalů pánevních končetin.

V obou případech hraje důležitou roli výživa během vývoje štěněte.

2. Malá plemena psů

U štěňat malých plemen lze očekávat onemocnění nazývající se luxace patelly. Jde o onemocnění, při kterém dochází k vykloubení, případně částečnému vykloubení, kolenní čéšky. Toto onemocnění je dědičné. Toto onemocnění se projevuje tak, že si štěňata, ale i dospělí psi, nohu odlehčují nebo ji nosí zvednutou a skáčou po třech. Vykloubení čéšky nemusí být úplné, ale může se vyskytovat střídavě, to znamená, že kloub má ještě schopnost vykloubenou čéšku vrátit zpět do její fyziologické pozice. Toto vykloubení probíhá střídavě a v nepravidelných intervalech. Při této fázi se majitel domnívá, že pejsek na něco šlápl, či ho zebou tlapičky, a nebo se mu jen nechce chodit ven.


3. Dále je vhodné chondroprotektivní látky podávat u aktivních, sportovních a pracovních psů pro regeneraci kloubních chrupavek a tkání.

4. Velmi vhodné je podávat kloubní výživu u starých psů, jejichž klouby jsou v pokročilém věku méně či více poškozeny. Můžete tak prodloužit jejich aktivní život.

Alavis 5 není jedinou kloubní výživou, kterou mohu doporučit. Velmi dobré zkušenosti mají chovatelé také s kloubní výživou Aptus Aptoflex vet sirup nebo Hyalutidin. Všechny tři výše jmenované přípravky na podporu kloubního aparátu obsahují kyselinu hyaluronovou. Cenově jsou zhruba na stejné úrovni.

Můžete porovnat:

Alavis 5

Aptus Apto-Flex vet sirup

Hyalutidin

Mohlo by vás zajímat:

Bolest kloubů u starších psů
Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?
Bolesti kloubů u psa - Artróza, Artritida
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa?
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Kloubní problémy u psa. Proč je prevence důležitá a kterou kloubní výživu vybrat 
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo 
Kloubní výživa

1 komentář:

  1. My máme 5 ti letého Bernského salašnického a jeho klouby jsou už hodně špatné. Bohužel se s tím už nedá nic dělat. Veterinář nám poradil, ať zkusíme koupit Alavis, který by mohl alespoň trochu zmírnit jeho potíže. Začali jsme mu ho dávat a ještě jsem hledal na internetu další účinné léky a zaujalo mě CBD v obchodě Cibdol, které je přírodní. Kapu mu ho už víc jak dva měsíce a přijde mi, že ho nohy bolí o dost méně, tak mám radost :-) .

    OdpovědětVymazat