pondělí 18. října 2010

Zápach z tlamy u psa - Péče o zuby a ústní dutinu u psa


Příčinou zápachu z tlamy u psa je nedostatečné čištění zubů a dutiny ústní. Zbytky jídla v mezizubních prostorách napadají bakterie. Jídlo při rozkladu vydává nepříjemný zápach.

Další příčinou může být zánět v dutině ústní. Na zubech začne ulpívat plak který se časem změní v zubní kámen. Bakterie snadno infikují okolní dáseň a kořeny zubu. Výsledkem je potom různý stupeň zánětu dásní (paradentóza) a vypadávání zubů.

Při zánětu dásní může docházet i k infikování krve bakteriemi a následné rozšíření zánětu do těla. Nejzávažnější variantou jsou pak nemocná játra, ledviny či kupříkladu srdce.

Trpasličí a malá plemena psů

Trpasličí a malá plemena psů mají zuby blízko vedle sebe, takže jim chybí mezizubní mezery. Jejich chrup má proto menší samočisticí funkci a trpí na zánětlivá onemocnění výrazně častěji a dříve než velká plemena.

1. Čištění zubů u psa

Pokud pes není zvyklý na čištění zubů již od štěněcího věku, pak ve chvíli kdy mu začne nepříjemně zapáchat z tlamy, už bude pozdě. Znáte to: "Starého psa novým kouskům nenaučíš"
Ve veterinárních ordinacích nebo online obchodech jsou dostupné zubní kartáčky a speciální zubní pasty pro psy i různé dezinfekční prostředky k ošetřování dásní.

2. Dentální pamlsky

Řadou speciálních studií byla též prokázána účinnost dentálních pamlsků v odstraňování plaku a předcházení vzniku zubního kamene. Pokud pes pravidelně a dlouhodobě žvýká dentální pamlsky, dochází k mechanickému otírání plaku z povrchu zubu, které má podobný efekt jako čištění zubů.

3. Plaque Off

Speciální zubní prášek, který je přidáván do krmiva. Změkčuje zubní plak, který se pak snadno odstraní při kousání granulí. Více informací naneznete zde: De-Plaque

4. Speciální krmiva

Např. krmivo Hills Canine Oral Care – pomáhá snižovat akumulaci zubního povlaku, zbarvení zubů a zubního kamene, snižuje zápach z tlamy, přičemž splňuje veškeré nutriční požadavky dospělých psů.


Zápach z tlamy, zubní plak, zubní kámen
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pozor na průjem u štěňat
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Línání u psa

Žádné komentáře:

Okomentovat